I need ur perspective..owh yeah..cooking time
with words we can conquer the world
Martha Stewart punyer style masak..she always give lots of tip..and kalo bosan2 slalu gi tgk kat tenet, and modify recipe tu..usually bcos not all of the ingredients in the recipe boleh beli kat mane2..contoh kat Indon ni..lagi la susah nak carik brg..like the line from Ratatouille 'you improvise it'..
Tp sbnrnyer, kalo dlm masakan ni aku lebih blaja byk from nenek n mak aku..sbb nenek aku is a good cook..kalo balik kampung aku akan make sure, aku masuk dapur and learn sumthing..owh yeah..nenek aku kate, nnt nenek dah x de, boleh la masak(Adeh nenek, jgn la ckp camtu..i luv u sgt2..chess..bergenang lak airmata ni). Tp, nenek aku suke gune original recipe..org dulu2 mane ade nak gune prencah2 ni...so dari sambal sampai la kari, sup n ape2 la yg dier masak, guna original recipe(serbuk kari pon wat sendiri)..owh..u guys should pay a visit to my kampung..rase sambal nenek aku yg power tu..x pedas sgt n x de la x pedas langsung..just nice..asam pedas x yah cakap la..tip top..the best in the world i'll say..even a 5 star restaurant pon x boleh buat camtu..
So, hari ni nak share, camner wat smbal ikan bilis,,yg aku slalu masak tuwalpopn x sedap cam nenek aku nyer tp korg boleh try and improve..and this recipe is from my beloved grandma
Bhn2:
ikan bilis..goreng dulu
6 bj Bawang merah..hiris or kalo tumbuk jgn la hancur sgt
semangkuk Lada kering yg di blend
asam jawa segenggam
ni sukatan untuk semangkuk ikan bilis..so afta dah gorng ikan bilis, tumis bawang n lada giling(together)..pastu dah agak garing, masokkan air asam jawa..pastu dah agak masak siket, masokkan ikan bilis.. garam..kalo nak kering siket, mase tumis lada tu lame siket, n maskkan sikit gule..
No comments:
Post a Comment